Dünya Tarihi

Süveyş Bunalımı

1952’de Hür Subaylar tarafından gerçekleştirilen askerî darbeden sonra Mısır devlet başkanlığını ele geçiren Albay Abdünnâsır, Süveyş Kanalı’nı millîleştirdi.

1881’den beri Mısır’da etkin olan İngiltere’nin ülkeden tamamen çekilmesini istedi. Bu girişime İngiltere tepki gösterdi. İngiltere, Fransa ve İsrail aralarında anlaşarak Abdünnâsır’ın bu hamlesini önlemek istediler.

İsrail, Mısır’ın Ürdün ve Suriye ile yaptığı askerî ittifakın kendisini tehdit ettiğini bahane ederek Mısır’a saldırdı. İngiliz ve Fransız birlikleri de Süveyş Kanalı’nı işgal etti. Mısır bu saldırılar karşısında tutunamadı. SSCB’nin Mısır’dan yana tavır sergilemesi üzerine ABD, Arap dünyasında Sovyet etkisinin artacağından çekinerek bu harekâtı desteklemedi.

Birleşmiş Milletler tarafından alınan kararla İsrail, İngiltere ve Fransa’nın işgal ettiği Mısır topraklarından çekilmesi istendi. Dönemin iki süper gücünün de bu karara destek vermesi üzerine İngiltere, Fransa ve İsrail işgal ettikleri Mısır topraklarından çekildiler. Bu savaş sonucunda Orta Doğu’da siyasi dengeler değişti. İngiltere ve Fransa Orta Doğu üzerindeki nüfuzlarını kaybettiler. Bölgede ABD ve SSCB’nin etkisi arttı.

Bu yazımız da ilginizi çekebilir  İki Savaş Arası Dönemde Almanya'da Nazizm
Süveyş Kanalı
Süveyş Kanalı

Mısır Devlet Başkanı Cemal Abdünnasır’ın Süveyş Kanalı’nı millîleştirme girişimi savaştan yenilgiyle ayrılmış olmasına rağmen tüm Arap dünyasındaki siyasi etkisini artırdı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu