Komünite Ekolojisi | Süksesyon
Baskın tür komünitelerde sayı ve büyüklük bakımından en çok göze çarpan türe adı verilir. Komüniteler bu türe göre adlandırılır. Örneğin; köknar, sedir, sarıçam ormanı benzeri orman komünitelerinde komüniteye ismini veren türler baskın türdür.
Hiçbir canlının yaşamadığı bir yerde, canlıların meydana gelişi sırasında yada yangın, buzullaşma, toprak kayması, kuraklık, sel, volkanik patlamalar benzeri vakalar sebebiyle komünitedeki canlıların yok olmasından sonra komünitenin yeniden ortaya çıkışı ile, baskın türler sırayla birbirinin yerine geçebilir.
Komünite içerisinde ki bu değişime süksesyon adı verilir. Örneğin bir ormanda yangından sonra bölgede yeniden orman oluşmaya başlayana kadar önce tek yıllık otsu bitkiler bölgeye yerleşir. Ardından iki ve çok yıllık çalılar baskın tür olarak bir süre yaşamlarını sürdürür.
Bunun sonrasında ise yeniden çok yıllık ağaçlar gelişir ve süksesyonu tamamlar. Süksesyonlar, komünitelerdeki türlerin kararlı bir duruma gelmesine kadar sürer. Bir süre sonra komünite, kararlı bir hal alır ve değişim göstermeden sürmeye başlar. Bu şekilde komünitenin kararlı bir halde sürmesine ise klimaks adı verilir. Örneğin, ülkemizde Doğu Karadeniz bölgesindeki ladin ormanları klimaks şeklindedir.
Kaynak:11.Sınıf Biyoloji Ders Kitabı (PDF)