AFT nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Aft nedir, neden olur, tedavisi nasıl olur, bitkisel tedavisi var mıdır, gıda eksikliğinin aft oluşumuna etkisi var mıdır, aftların çabuk iyileşmesi için ne yapılabilir, afttan korunmak için nelere dikkat edilmelidir, ne zaman tıbbi yardım gerekir ?
Aft Nedir ?
Dil ve ağzın diğer bölgelerinde çıkan küçük beyaz, gri veya sarı renkli yaralardır. Genellikle çok acıyan bu aftlar aynı anda dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20’sini etkilemektedir. Yani şu an yaklaşık 1 milyar insan aft yüzünden acı çekmektedir.
Aft Neden Olur, Yetersiz Beslenme Aft Oluşumunu Etkiler mi?
Sık görülen aftların çok çeşitli neden leri arasında; vitamin eksikliği, sindirim rahatsızlığı, besin hassasiyeti, enfeksiyon ve yaralanma (dil veya yanağı ısırmak ya da yerine tam oturmayan takma dişler vb.) vardır. Aftların çok yorgun veya stresli olduğunuz zamanlarda çıkma ihtimali daha yüksektir. Genellikle zayıf beslenen, gizli bir enfeksiyonu ola veya çok stresli insanlarda görülür. Ağzınızda çıkan aftlar bazen tüberküloz, uçuk, çölyak hastalığı, Crohn hastalığı, anemi veya lösemi gibi gizli bir hastalığın habercisi olabilir.
Aftların Çabuk İyileşmesi için Ne Yapılabilir?
Aftların üzerine soğutulmuş, ıslak bir çay poşeti koyarak daha çabuk iyileşmelerini saplayabilirsiniz. Bir bardak ılık suya bir çay kaşığı tuz koyarak ağzınızı günde bir-iki kez bununla çalkalayabilirsiniz fakat bu gargara aft yeniyken yanma yapacaktır.
Afttan Korunma
Sağlıklı beslenmeye özen gösterin. Sarımsak , soğan, C vitamini, flavonoidler ve çinko bakımından zengin yiyecekler yiyerek ve rafine karbonhidratları kısıtlayarak enfeksiyonlara karşı direncinizi artırın. Ağız mukozasında bulunan koruyucu müsin maddesini yok ettiğinden sodyum lauril sülfat gibi arıtıcı madde içeren diş macunlarını kullanmayın.
Aft Tedavisi – Bitkisel Tedavi
Aft acısını dindirmek için aşağıdaki gargaraları günde bir-iki kez kullanın:
- Damarları büzücü etkisinden dolayı soğuk çay ile gargara yapabilirsiniz.
- Antiseptik, iyileştirici ve damarları büzücü etkisi nedeniyle adaçayı ile gargara yapabilirsiniz.
Aromaterapi: Itır çiçeği, lavanta, limon, mür ve çay ağacının uçucu yağları antiseptik özelliğe sahip olduklarından virütik veya bakteriyel enfeksiyon kaynaklı aftlara iyi gelir.
- İki buçuk çay kaşığı üzüm çekirdeği yağına beş damla çay ağacı, üç damla limon ve iki damla mür yağı ekleyin. Bunu iki saatte bir parmağınızla aft üzerine sürün.
- Yarım bardak suya birer damla çay ağacı, ıtır çiçeği ve lavanta yağı ekleyin. Günde üç-dört kez bu karışımla ağzınızı çalkalayın.
- Bir bardak ılık suya birkaç damla çay ağacı, ıtır çiçeği ve lavanta yağı katın ve günde üç kez ağzınızı bu karışımla çalkalayın.
Dikkat! Hamileliğin ilk 20 haftasında mür yağı kullanmayın.
Ne Zaman Tıbbi Yardım Gerekir ?
- Aft iki hafta içinde iyileşmezse veya bir hafta içinde daha da büyürse
- Sık sık aft çıkarsa
- Aftın bir diş veya takma diş sorunundan kaynaklandığını düşünüyorsanız (diş hekimine görünün)
- Aynı zamanda öksürük, ishal veya vücudunuzun herhangi bir yerinde tekrarlayan enfeksiyonlar oluyorsa
- Yeni bir ilaç almaya başladıysanız doktora görünmelisiniz.