KadınSağlık

Rahim Kanseri

Rahim kanseri belirtileri, birçok durumun belirtilerine benzeyebilir. Üreme organlarını etkileyen diğer koşullar bu kanser türü için de geçerlidir. Normal olmayan bir sızıntı, kanama veya ağrı fark ederseniz sağlık uzmanınızla görüşmelisiniz. Doğru teşhis önemlidir, böylece uygun tedaviyi alabilirsiniz.

Kanser, vücuttaki hücrelerin kontrolden çıkarak büyüdüğü bir hastalıktır. Kanser, diğer vücut bölgelerine yayılsa bile genellikle vücutta başladığı bölgenin adını alır. Kanser rahimde başladığında buna rahim kanseri denir. Kadın üreme sisteminde en sık görülen kanserdir. Rahmin herhangi bir yerindeki hücrelerin anormal hale gelmesi, kontrolden çıkması ve tümör adı verilen bir yumru oluşturması durumunda ortaya çıkar. 

Rahim kanseri için birçok risk vardır bunlardan birisi de hormon dengesizliğidir. Spesifik olarak, vücudunuzda yüksek düzeyde östrojen adı verilen bir hormon varsa riskiniz artar. Obezite, diyabet ve hormon replasman tedavisi (HRT) dahil olmak üzere birçok şey bu hormon dengesizliğine neden olabilir. Meme kanseri ilacı tamoksifenin uzun süreli kullanımı ile rahim kanseri riskinde de küçük bir artış vardır. Bazı şeylerin rahim kanseri olma ihtimalini azalttığı düşünülmektedir. Sağlıklı bir kiloyu korumayı ve bazı doğum kontrol yöntemlerinin uzun süreli kullanımı bunların içerisinde sayılabilir.

Rahim Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Rahim kanseri belirtileri, birçok durumun belirtilerine benzeyebilir. Üreme organlarını etkileyen diğer koşullar bu kanser türü için de geçerlidir. Normal olmayan bir sızıntı, kanama veya ağrı fark ederseniz sağlık uzmanınızla görüşmelisiniz. Doğru teşhis önemlidir, böylece uygun tedaviyi alabilirsiniz.

Rahim kanseri türlerinden olan endometriyal kanser ve rahim sarkomunun bazı belirtileri şunlardır:

  • Menopoz öncesi dönemlerde vajinal kanama.
  • Az miktarda olsa da menopoz sonrası vajinal kanama ya da lekelenme.
  • Alt karın ağrısı veya pelvisinizde, karnınızın hemen altında kramp.
  • Menopoz sonrasıysanız ince beyaz veya berrak vajinal akıntı.
  • 40 yaşı ve üzerindeki kişilerde normalin üstünde ağır, sık veya uzun süreli vajinal kanama.

Rahim Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Herhangi bir rahim kanseri semptomunuz varsa, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuz kistleri, tümörleri veya diğer değişiklikleri kontrol etmek için birkaç test ve tarama önerebilir. Endometrial kanserin teşhisi, genel bir fizik muayeneyi ve tıbbi geçmişinize göz atılmasını gerektirir. Ayrıca aşağıdakilerden birini veya birkaçını içerebilir.

  • İç pelvik muayene: Uterusun şeklindeki herhangi bir yumru veya değişikliği hissetmek için yapılır.
  • Pap testi (Pap smear olarak da adlandırılır): Bu test, kanser olabilecek veya kansere yol açabilecek değişiklikleri saptamak ve enfeksiyon veya iltihaplanma gibi kanserli olmayan durumları göstermek için kullanılan rahim ağzından toplanan hücrelerin mikroskobik incelemesini içerir. Ancak Pap testi endometrial kanseri tespit etmez.
  • Endometriyal biyopsi: Bu prosedürde, bir endometrial doku örneği almak için rahime yerleştirilen küçük ve esnek bir tüp kullanır. Numune, kanser veya diğer anormal hücrelerin varlığını görmek için mikroskopla detaylı incelenir. Genellikle endometriyal biyopsi, doktor ofislerinde yapılmaktadır.
  • Dilatasyon ve küretaj (D&C olarak da adlandırılır) : Endometriyal biyopsi mümkün değilse veya daha fazla tanısal bilgi gerekiyorsa doktorunuz D&C önerebilir. Bu, serviksin genişletildiği ve böylece servikal kanalın ve uterus astarının bir küret (kaşık şeklindeki alet) ile kazınabileceği küçük bir ameliyattır. Patolog hastadan aldığı dokuyu kanser hücreleri bakımından ayrıntılı inceler.
  • Transvajinal ultrason (ultrasonografi olarak da adlandırılır): Bu ultrason testi vajinaya yerleştirilen dönüştürücü olarak adlandırılan küçük alet kullanılarak yapılır. Endometriyum çok kalın gözüküyorsa doktor biyopsi yapılmasını isteyebilir.
Bu yazımız da ilginizi çekebilir  Bir gecede sivilceden kurtulmanın yolları

Rahim Kanserinin Evreleri ve Dereceleri

Rahim kanserinin derecesi, kanserin ne kadar hızlı büyüyebileceği anlamına gelir. Dereceyi bilmek, doktorunuzun sizin için en iyi tedavi planını yapmasına yardımcı olur. Düşük dereceler, kanser hücrelerinin biraz anormal göründüğü anlamına gelirken, yüksek dereceler, kanser hücrelerinin daha anormal göründüğünü belirtir. Yüksek dereceli kanserler, düşük dereceli kanserlerden daha agresif olma eğilimindedir. Bir kanserin aşaması, vücudunuzda ne kadar büyüdüğü anlamına gelir. Uterus sarkomları farklı şekilde evrelenir, bu yüzden bunu sağlık uzmanınızla görüşmelisiniz.

  • Evre 1, kanserin sadece rahimde bulunduğu anlamına gelir.
  • Evre 2, kanserin rahimden servikse yayıldığı evredir.
  • Evre 3, kanserin rahim/serviksin ötesinde yumurtalıklara, fallop tüplerine, vajinaya veya pelvis veya karındaki lenf düğümlerine yayıldığı anlamına gelir.
  • Evre 4, kanserin mesaneye, bağırsaklara, rektuma, karın boyunca, kemikler veya akciğer gibi vücudun diğer bölgelerine veya kasıktaki lenf düğümlerine yayıldığı anlamına gelir.

Prognoz, bir hastalığın muhtemel sonucudur. Test sonuçları rahim kanseri gösteriyorsa, tedavi ekibinizle prognoz hakkında konuşmak isteyebilirsiniz. Doktorlar bir tahminde bulunmak için kanserin türü ve evresinin yanı sıra yaşınıza ve genel sağlığınıza bakacaktır. Ancak hiçbir doktor sizin için kesin sonucu tahmin edemez.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu